
Turinys
Pigu, sveika ir skanu – šie trys žodžiai šiandien skamba kaip pažadas, kurį retai pavyksta išpildyti. Dažniausiai esame įpratę manyti, kad jei maistas sveikas – jis būtinai bus brangus ar nuobodus, o jeigu pigus – vargu ar vertas dėmesio. Tačiau daigai griauna šias nusistovėjusias nuostatas.
Dar prieš tūkstančius metų Rytuose jie buvo laikomi tikra gyvybės energijos saugykla, o Vakarų pasaulis tik dabar atranda jų tikrąją vertę. Juk kas gali būti paprasčiau: sauja sėklų, stiklainis, trupinėlis šilumos ir keleto dienų laukimas – ir ant stalo jau turime traškią, vitaminais pulsuojančią žalumą. Tai beveik stebuklas, kurį galime sukurti savo virtuvėje be jokio vargo.
Daigai žavi ne tik tuo, kad suteikia energijos ir stiprina sveikatą. Jie dar ir ypatingai prieinami – pigūs, paprastai užauginami, nereikalaujantys specialių sąlygų. Jie padeda sutaupyti, paįvairinti mitybą, o tuo pačiu – grįžti prie natūralaus, gyvo maisto, kurio taip trūksta mūsų kasdienybėje, pilnoje perdirbtų produktų ir sintetinių priedų.
Tai maistas, kuris dera su šiuolaikinio žmogaus gyvenimo būdu: paprastas, ekonomiškas, bet kartu turintis milžinišką potencialą praturtinti mūsų sveikatą bei skonio patirtis. Tad jei ieškote būdo valgyti geriau, sveikiau ir pigiau – daigai gali tapti jūsų mažąja kasdienybės revoliucija.
Pigu, sveika ir skanu – daigų pasaulis
Nors Rytuose daigų, kaip žmonių maisto, vertė žinoma jau tūkstančius metų, Vakarų pasaulis tik visai neseniai atrado šių mažų augalų didžiules galimybes. XVIII amžiuje, kelionių po Pietų jūras metu, kapitonas Džeimsas Kukas atliko drąsų eksperimentą, bandydamas įtraukti daigus į savo įgulos mitybą. Deja, tai nepaliko gilesnio pėdsako mūsų kasdienėje virtuvėje. Ilgą laiką Europoje vieninteliai daigų propaguotojai buvo kinų restoranai. Tik po Antrojo pasaulinio karo situacija pasikeitė – Ann Wigmore, Bostone įkurto garsaus Sveikatos instituto direktorė, pradėjo platinti idėją, kad daigai gali tapti pagrindiniu natūralios mitybos šaltiniu.
Šiandien mūsų virtuvėse gausu rafinuotų, chemiškai apdorotų produktų, reklamos žada vis naujus skonio potyrius, tačiau paprastų daigų vertė iškyla vis aukščiau. Daiginti pupeles ar liucerną galima namuose, stiklainyje – be žemės, tik su vandeniu, šiluma ir trupučiu rūpesčio. Ir vos per kelias dienas sauja sėklų išauga į žalią, gyvybe pulsuojančią masę, kurioje slypi didžiulis gamtos potencialas. Tai primena magiją: procesas paprastas, o rezultatas – įspūdingas.

Kaip ir daugelis kultūrinių tradicijų, mitybos įpročiai laikui bėgant keitėsi – ne visuomet į gerąją pusę. Siekdami patogumo ir ilgesnio galiojimo laiko, žmonės maistą pripildė sintetiniais dažikliais, stabilizatoriais, emulgatoriais. Šiandien už tai mokame didelę kainą – naujomis ligomis ir alergijomis. Net menkiausi cheminių priedų kiekiai gali kenkti žmogui, gyvūnams ir gamtai. Ne veltui vis garsiau pasaulyje skamba protesto balsai, raginantys atsigręžti į natūralesnius sprendimus.
Gyvenkite pigiau ir taupykite energiją
Žiemą parduotuvėse parduodami importiniai vaisiai ir daržovės ne tik brangūs, bet ir smarkiai apdoroti, kad ištvertų transportavimą. Čia ir pasitarnauja namuose užsiauginti daigai – jie tampa nepamainomu šviežumo ir sveikatos šaltiniu.
Daigai leidžia sumažinti išlaidas: patys pirkdami sėklas, išvengiame tarpininkų, brangių pakuočių, reklamos bei transportavimo kaštų. Be to, valgydami daigus šviežius ar tik lengvai apvirtus, taupome energiją – nereikia naudoti orkaitės. Jie gali tapti pagrindine mūsų mitybos dalimi tam tikrais sezonais arba būti tiesiog puikus priedas prie kasdienio maisto.
Visapusiškas ir maistingas maistas
Nors Vakarams daigai dar gana naujas reiškinys, mokslinių tyrimų nuolat daugėja. JAV, Indijoje, Japonijoje, Izraelyje ir net Švedijoje jie analizuojami itin nuodugniai. Ypač daug dėmesio skiriama mung pupelių ir avinžirnių daigams.

Tyrimai rodo, kad daigai priklauso visaverčių produktų grupei – juose gausu vitaminų, baltymų bei žmogui būtinų mikroelementų. Viena iš įspūdingiausių savybių – daiginimo metu keliskart padidėjantis vitamino C kiekis. Tiesa, mokslininkai vis dar diskutuoja, kas naudingiau: valgyti daigus žalius ar šiek tiek apvirtus. Pastarasis būdas pagerina baltymų virškinimą.
Mitybos mokslas jaunas, tad daug kas dar gali keistis. Jei dar prieš kelis dešimtmečius vegetarizmas buvo laikomas netinkamu gyvenimo būdu, šiandien jis pripažįstamas kaip rimta ir sveika alternatyva. Vargu ar diskusijos dėl daigų baigsis greitai, tačiau jų svarba akivaizdžiai auga.
Skani įvairovė jūsų mityboje
Sveika ir pigu – nuostabus derinys. Tačiau svarbiausia – skonis. Šimtmečius jis dominavo mūsų mitybos pasirinkimuose, ir net sveikatai nenaudingos kulinarinės gudrybės būdavo šlovinamos. Bendras valgymas – socialinis ritualas, o tai, ką dedame į savo lėkštes, nuolat aptarinėjama.
Nors dalis žmonių į naujus produktus žiūri įtariai, dauguma, paragavę daigų, pripažįsta jų puikų skonį. Vieni atranda savo mėgstamiausią rūšį tarp pupelių, kiti tarp liucernos ar avinžirnių.
Vis dėlto ir daigus reikia mokėti paruošti: jų skonis priklauso nuo to, kaip jie išauginti, parinkti bei derinami su kitais patiekalais. Būtent todėl daigai gali ne tik praturtinti mūsų stalą, bet ir paversti valgymo procesą tikra švente akims bei gomuriui.
