Daugiamečiai flioksai

Daugiamečiai flioksai (Phlox paniculata) yra viena iš pačių patraukliausių ir dažniausiai auginamų daugiamečių gėlių, ypač vertinamų dėl savo gausaus, ryškiaspalvio žydėjimo, kuris prasideda vasaros viduryje ir tęsiasi iki pat vėlyvo rudens. Šios gėlės dar vadinamos liepsnelėmis dėl jų švytinčių žiedų, kurie net šalnoms prasidėjus išlaiko gyvą ir sodrią spalvą. Daugiamečiai flioksai neabejotinai užima vieną iš pirmaujančių vietų tarp kitų daugiamečių augalų dėl savo išskirtinės išvaizdos ir puikių savybių.

Šios nuostabios gėlės puošia daugelio sodus savo didelėmis, įvairiaspalvėmis žiedų kekėmis, kurios tvirtai laikosi kiekvieno stiebo viršūnėje. Be to, jų švelnus kvapas suteikia dar daugiau žavesio ir įvairovės sodo kraštovaizdžiui. Net ir praėjusios vasaros dienos, kai gėlės nuvysta, daugiamečiai flioksai išlieka sodo puošmena. Saulėtą rudens dieną, kai saulės šviesa spindi tarp rudėjančių lapų, flioksų kerai sukuria nepakartojamą vaizdą, primenantį ankstyvo pavasario žydėjimo grožį.

Mano pažystamos močiutės darželyje auga seniai įsišakniję daugiamečiai flioksai, kai kurie iš jų jau sulaukę net 30 metų. Kiekvieną sezoną šie augalai džiugina gausiu žydėjimu, suteikdami darželiui ypatingą gyvybingumą ir estetinį grožį. Daugiamečiai flioksai pasižymi ypatingu ilgaamžiškumu ir nereikliomis auginimo sąlygomis, todėl jie yra tinkami ne tik patyrusiems sodininkams, bet ir pradedantiesiems.

Dirvožemis ir auginimo sąlygos

Daugiamečiai flioksai nėra lepūs augalai ir gali augti įvairiose dirvose. Jiems tinka bet kokia geresnė, sausa arba vidutiniškai drėgna dirva. Nors daugiamečiai flioksai mėgsta saulėtą aplinką, jie gerai auga ir daliniame pavėsyje. Tačiau svarbu vengti per daug šlapios ir užmirkusios dirvos, nes tokios sąlygos gali lemti ligų atsiradimą ir flioksų žūtį. Idealiomis sąlygomis daugiamečiai flioksai gali pasiekti 80–120 cm aukštį, priklausomai nuo veislės, o jų tankūs, tamsiai žali lapai puikiai dera prie ryškių žiedų spalvų.

Daugiamečiai flioksai taip pat puikiai tinka formuoti žydinčias gyvatvores ar apsodinti darželio takus. Iš vienos spalvos flioksų galima sukurti įspūdingas, ryškias juostas, kurios sodo žydėjimo metu tampa nepakartojamu kraštovaizdžio akcentu. Tokios gyvatvorės ne tik puošia darželį, bet ir traukia kiekvieno praeivio akis, ypač saulėtą dieną, kai žiedai spindi ryškiomis spalvomis.

Daugiamečių flioksų kompozicijos ir žydėjimo pratęsimas

Daugiamečiai flioksai gali būti naudojami įvairių sodo kompozicijų kūrimui. Jie puikiai tinka derinti su kitomis daugiametėmis gėlėmis, o harmoningai parinktos spalvos suteikia darželiui unikalumo. Šie augalai puikiai atrodo ne tik darželio lysvėse, bet ir rabatėse ar grupėse prie namo sienos. Daugiamečiai flioksai taip pat puikiai tinka sodinti ant žolynų, kur jie sukuria ryškias spalvų dėmes. Jų žiedai ne tik ilgai žydi lauke, bet ir puikiai tinka skinti, nes vandenyje jie išlieka švieži ilgą laiką, puošdami kambarius savo žiedais.

Norint prailginti daugiamečių flioksų žydėjimo laikotarpį, daliai augalų patariama nupjauti tik pasirodžiusias žiedines. Tai paskatina augalus išauginti naujus ūglius, kurie žydės vėliau ir taip prailgins bendrą žydėjimo laikotarpį. Ši technika yra visiškai saugi augalams ir leidžia dar ilgiau mėgautis daugiamečių flioksų žydėjimu.

Daugiamečių flioksų priežiūra ir tręšimas

Nors daugiamečiai flioksai nereikalauja ypatingos priežiūros, siekiant užtikrinti jų ilgaamžiškumą ir gausų žydėjimą, rekomenduojama kas keletą metų juos persodinti į naują vietą. Ilgą laiką augant toje pačioje vietoje, flioksų žiedai gali smulkėti, o patys kerai žydės mažiau. Rudenį augalus patariama apdėti kompostu arba perpuvusiu mėšlu, tai ne tik pagerins jų augimo sąlygas, bet ir apsaugos lepesnes veisles nuo šalnų. Ypatingai naudinga pavasarį kerus palaistyti praskiestomis srutomis, kas skatina augimą ir žydėjimą.

Dauginimas ir veislės

Daugiamečiai flioksai lengvai dauginami senesnių kerų dalinimu, geriausia tai daryti pavasarį. Taip pat galima juos dauginti nulaužiant jaunus ūgelius, kurie greitai prigyja smėlyje ir dar tais pačiais metais pradeda žydėti. Šis paprastas dauginimo būdas leidžia greitai ir lengvai padauginti norimą flioksų kiekį, nesvarbu, ar tai daroma pavasarį, ar liepos mėnesį šaltame inspekte.

Daugiamečių flioksų veislių yra labai daug, ir kasmet atsiranda naujų. Tarp populiariausių veislių verta paminėti šias:

  • Reichsgraf von Hochberg – ankstyva veislė su tamsiai raudonais žiedais.
  • Antoine Mercier – šviesiai lelijavais žiedais.
  • Baron van Dedem – raudonomis žiedų kekėmis žydinti veislė.
  • Dr. Koenigshofer – ugninės spalvos flioksas.
  • Elisabeth Campbell – kūno spalvos žiedais.

Daugiamečiai flioksai ne tik suteikia spalvų ir gyvybės jūsų sodui, bet ir yra puikus pasirinkimas, siekiant sukurti ilgalaikes žydinčias kompozicijas. Šių gėlių patvarumas ir lengvas auginimas paverčia jas idealiais daugiamečiais augalais kiekvienam sodui.

Post a comment

Your email address will not be published.